José Font: “A királyné se nem kormányoz, se nem uralkodik, de az ő keze vigyáz a trónra.”

Feszült jelenetként jellemezte a spanyol sajtó azokat a történéseket, melyeket a kamerák a mallorcai nagymisét követően rögzítettek, melyen a királyi család együtt ünnepelte a húsvétot.

A nyilvánosságra került felvételeken Zsófia nyugdíjas királyné magához ölelné unokáit egy fénykép kedvéért, de az uralkodó, Fülöp király neje, a tévébemondóból lett királyné, Letícia eléjük áll, mintha csak meg akarná akadályozni a fotó elkészítését, majd, miközben végigsimítja kisebbik lánya haját, anyósa kezét is ellöki.

A felvételek nyilvánosságra kerülése után a spanyol közvélemény csaknem egyöntetűen az anyakirályné elleni méltatlan támadásként élte meg a történteket.

A neves történész és újságíró, José Font Királynénak lenni című határozott hangvételű cikkében hívta fel a figyelmet az uralkodó hitvesének felelősségére és a királynéi szereppel járó méltóság megőrzésének fontosságára. “A király nem kormányoz, hanem uralkodik. A királyné se nem kormányoz, se nem uralkodik, de az ő keze vigyáz a trónra.”

Font szintén erős kritikával illeti a királyi család kommunikációs stratégiáját, mely szerinte “sok kívánnivalót hagy maga után”.

A szerző emlékeztet arra, hogy János Károly király az elefántvadászata miatti botrányt követően a monarchia megmentése érdekében lemondott a trónról, s hasonlóképpen két infánsnőt is kizártak a trónöröklés rendjéből. Mindezek után az sem botránkoztatná meg a közvéleményt, ha a királyi pár elválna egymástól.

A királyoknak és családtagjaiknak nincs magánéletük, s ezt minden bizonnyal Letícia is sejtette, amikor eljegyezte magát Fülöp trónörökössel, zárja írását José Font.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: